God køkkenhygiejne

Læs omkring:
Campylobacter
Salmonella
ESBL kolibakterie
Fugle influenza

Salmonella og campylobacter er bakterier, der findes i naturen. Disse kan også findes i råt kød, og især i fjerkræ. De slås ihjel ved opvarmning til 75° C. Derfor skal kyllinger o.l. altid være gennemstegt. Når kødsaften er klar, er kødet gennemstegt.

Husk altid at holde fjerkræ og emballage adskilt fra andre madvarer. Vask omhyggeligt hænder og køkkenredskaber efter håndtering af råt fjerkræ. Sådan at eventuelle bakterier ikke overføres til f.eks. grøntsager, brød eller stegt kød. Brug 2 fade og 2 grilltænger, når du griller. Så råt og stegt kød ikke blandes. Selv få dråber kødsaft fra råt kød, er nok til at blive syg af.

Campylobacter, Salmonellaer, ESBL og fugleinfluenza er kun et problem i tilfælde af dårlig køkkenhygiejne eller utilstrækkelig varmebehandling.

Campylobacter

Økologisk fjerkræ har iflg. økologisk landsforening meget store chancer for at være inficeret med campylobacter, idet det er naturligt forekommende i miljøet. Det er næsten umuligt at have fjerkræ udendørs og så beskytte mod bakterier samtidigt. Dyrene bliver ikke syge af det, men ved slagtning spredes det ofte fra tarmen til kødet.
Fødevareministeriet har lanceret en ny handlingsplan, der skal mindske risikoen for smitte med campylobacter fra dansk kyllingekød inden 2016.

Infektion med Campylobacter giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, evt. kvalme, opkastninger og/eller feber.

Salmonella

Salmonella er også naturligt forekommende i miljøet.
I Danmark er det forbudt at sende salmonellainficeret kylling på markedet.

Salmonella-infektion medfører typisk et sygdomsforløb med diarré og mavesmerter.

Kolibakterien ESBL

ESBL er en meget farlig bakterie, der er næsten umulig at slå ihjel, fordi det er resistent overfor penicilin og antibiotika. Hos de fleste forvolder bakterien dog ingen skade.

Fødevarestyrelsen vurderer, at ESBL-bakterier i kyllingekød, skyldes brug af cefalosporiner (bredspektrede antibiotika) i opdrættet af avlskyllinger i udlandet. Avlsmaterialet til dansk produktion af kyllingekød bliver købt i andre EU-lande, hvor der har været brugt cefalosporiner.

Langt størstedelen af smitten kommer fra hospitalsindlæggelser, udlandsrejser og direkte smitte mellem mennesker.

ESBL vil typisk ende i blærebetændelse.

Fugleinfluenza

Fugleinfluenza er en smitsom virussygdom. Den rammer fugle og kan slå hele besætninger af fjerkræ ihjel.

Mennesker og andre dyrearter kan smittes med fugleinfluenza. Risikoen er dog meget lille for mennesker. Smitten sker ved tæt kontakt til fjerkræ, typisk ved berøring med hænderne.

Fugleinfluenzavirus smitter normalt ikke mennesker. I sjældne tilfælde er der dog påvist sygdom hos mennesker, der har været i tæt kontakt med fugle. Håndvask med sæbe eller håndsprit slår AIV (herunder H5N1) ihjel.

Fugleinfluenza ligner symptommæssigt almindelig influenza med feber, hovedpine, træthed, og ondt i muskler og led. Fugleinfluenza giver meget ofte svær virus-lungebetændelse, og det er især det, man dør af.

Senest opdateret: 13-08-2015 13:50:47