Julekalkun

Tilberedning
Rør smør med fintrevet appelsinskal (fra 1 appelsin), hakkede tranebær, timian, salt og peber.
Løsn skindet på bryst og lår og put kryddersmørret ind under. Top med skiver af en appelsin.
Dæk bryststykket godt med bacon. Gerne lidt på låret også, da det giver en god smag.
Fyld appelsinbåde, timian, salt og peber i kalkunen og luk med kødnåle.
Steg kalkunen i en 160 grader varm ovn. Ca. 45 min. pr. kilo. Kalkunen skal hvile 15-20 min.
inden den skæres ud.

Stegetemperatur
Helstegt kalkun er klar ved en kernetemperatur omkring 85 grader målt i brystkødet.
Eller ved en kernetemperatur på 75 grader målt i fyldet.
Husk: fjerkræ skal altid have en klar kødsaft ved servering.

Tip
Kalkun kan være svær at helstege, da brystkødet ikke kræver så lang tids stegning som resten.
Så medmindre, du har planer om at skære kalkunen ud ved bordet, kan det anbefales at gøre følgende:

Put et stegetermometer i brystkødet (Brystet er gennemstegt ved 75°, husk kødsaften skal være klar).
Når brystkødet er færdigt, tages kalkunen ud og brystkødet skæres fra.
Læg brystkødet til side og hold det varmt, resten af kalkunen kommes ind i ovnen igen.
Kalkunlårene og det andet, er nemlig ikke færdigtstegt endnu.
Når lårene er møre, - mærk om de nemt vrikkes løst, tages det ud af ovnen.

Kødet hviler 15-20 min. inden det skæres ud og anrettes på et fad.
Pynt med lidt grønt eller appelsin og en saftig kalkun er klar til servering.

Senest opdateret: 30-09-2015 15:04:38