God køkkenhygiejne og sund fornuft

Der er bakterier i råt kød

Råt kød og grøntsager med jord kan indeholde bakterier. Det er derfor meget vigtigt at holde tingene adskilt, så eventuelle bakterier ikke spredes.
Bakterier er naturligt forekommende i råt kød, men dør ved korrekt varmebehandling.
Selvom det er forbudt at sælge fjerkræ med salmonella i Danmark, er der desværre ingen garanti for, at varen er 100% fri. Der vil altid være en lille risiko.

Vask hænder og køkkenredskaber

Grundig håndvask og god køkkenhygiejne er med til at nedsætte smittespredning. Pas især på, at rå kødsaft ikke drypper eller på anden måde kommer i berøring med andre fødevarer.

Vask hænderne grundigt før du går igang, og igen hver gang du begynder på en ny fødevare. Knive og skærebræt skal ligeledes vaskes grundigt eller skiftes, inden man begynder med andre fødevarer.
Skærer man for eksempel brød eller salat, på det samme skærebræt som blev brugt til kød, risikerer man at blive syg af brødet eller salaten, som jo ikke varmebehandles.

Brug køkkenrulle til at tørre kødsaft fra det rå fjerkræ op med. En karklud skal til vask med det samme, hvis den bruges til at tørre rå kødsaft op med.  

Køl hurtigt ned og varm fuldt op

Tilberedte madvarer skal køles hurtig ned, for at holde sig. Man kan f.eks. putte gryden i koldt vand og røre for at få temperaturen ned. Det må højest tage tre timer at køle den varme mad ned. Se også efter at dit køleskab har den anbefalede temperatur mellem 0 - 4 grader.
Når man spiser rester, skal maden varmes grundigt op igen inden servering.

Senest opdateret: 13-08-2015 13:45:55